15
Lis
2015
5

KANAPKA PYSZNA I ZDROWA – Z MOZZARELLĄ I PIECZONYM JARMUŻEM!

Dodam jeszcze – wymyśliłam ją spontanicznie, jakieś pół godziny przed tym, zanim zaczęłam pisać tego posta. :)

Chipsy z jarmużu uwielbiam – niczym nie odstępują tym tłustym i napompowanym chemią, które są powszechnie dostępne w sklepach. Można je genialnie przyprawić, tak naprawdę wszystkim, na co tylko mamy akurat ochotę. Jeżeli nie wiecie jak zrobić takie jarmużowe chipsy – przepis znajdziecie poniżej w pakiecie.

Mając dzisiaj akurat ochotę na takie chipsy, a przy okazji odczuwając małego głoda, postanowiłam, że spontanicznie je wykorzystam i przemycę do kanapki. Kanapka wyszła mi banalnie prosta, ale pyszna jak cholera! Jest chrupiące pieczywo, są chrupiące chipsy, jest ciągnący ser – prawie jak w Subway’u! Ale, ale – moja jest zdrowa i nie tak kaloryczna.

Jak bardzo zdrowy jest jarmuż chyba tłumaczyć nie muszę. Albo dobra, trochę ponudzę: jarmuż to kopalnia pozytywnych wartości odżywczych, naprzykład takich jak przeciwutleniacze. To także cenne źródło witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, czyli związek mający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza (na co osoby, które mają problemy z niedokrwistością – anemią, muszą szczególnie zwracać uwagę.)

Samo zdrowie moi drodzy!

CHIPSY Z JARMUŻU


To sama prostota w wykonaniu, ale pyszna i zdrowa. Co musimy zrobić, żeby sobie takie chipsy pochrupać?

  • rozgrzać piekarnik do 180 stopni (ja wybrałam opcję termoobieg);
  • w czasie, kiedy piekarnik będzie się nagrzewać, my szykujemy nasz jarmuż, czyli myjemy go – suszymy – skrapiamy oliwą z oliwek lub płynnym olejem kokosowym (jeżeli posiadacie wersję w spray’u to ekstra, bo to znacznie ułatwia sprawę) – posypujemy przyprawami – ja użyłam soli morskiej, czosnku i słodkiej papryki
  • blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na niej równomiernie jarmuż i wkładamy wszystko do piekarnika na dosłownie 4-5 minut! Musimy pilnować naszych chipsów, bo wystarczy chwila a wyjmiemy węgiel z piekarnika 😀

teraz przechodzimy do naszej kanapki!

KANAPKA


Czego potrzebujemy?

  • pieczywa pełnoziarnistego (ja użyłam orkiszowego)
  • mozzarellę
  • chipsy z jarmużu
  • przyprawy
  • ulubione warzywa

Jak wykonać?

  • chlebek kładziemy na rozgrzanej patelni (nie użyłam żadnego tłuszczu) i opiekamy go z każdej strony
  • na ciepły chlebek nakładam mozzarellę i dalej go opiekam (jednocześnie pilnując, żeby go nie spalić!)
  • zdejmujemy kanapkę z patelni i na roztopioną mozzarellę kładziemy chipsy z jarmużu i warzywa (ja użyłam papryki)
  • całość lekko posypujemy przyprawami (w moim przypadku były to sól morska i suszony czosnek)

i gotowe! a jakie pyszne!

To opcja idealna na lunch – niby standardowa, ale jednak unikatowa i smaczna. Spróbujcie! :)

 

2 Responses

  1. Oliwia

    Muszę spróbować, już wiem co zjem jutro na śniadanie :)
    Masz bardzo ładne brwi :) możesz napisać jak o nie dbasz, czym malujesz? 😉

    1. Ewelina

      Kochana dziękuję! :) Testowałam dużo produktów do brwi – drogich i tańszych i jak narazie bezkonkurencyjny dla mnie pozostaje Maybelline Colour Tattoo w odcieniu Pernament Taupe :) wygląda na szaro fioletowy ale na brwiach wygląda rewelacyjnie :) trzeba się tylko nauczyć go aplikować :) polecam przetestować! Jeżeli chodzi o dbanie, to zwykle, raz na kilka miesięcy, wybieram się do Sephory do stanowiska Benefitu – Brow Bar, gdzie naprawdę dziewczyny potrafią zdziałać cuda :) aktualnie są już tak zarośnięte, że na dniach muszę się do nich pofatygować! 😀

Leave a Reply