13
Kwi
2015
6

Hummus lekki i idealny! – PRZEPIS

Dzisiaj przepisowo i wyjątkowo smacznie! Podzielę się z Wami czymś, co jest banalne w wykonaniu, przepyszne a do tego super zdrowe. O czym mowa? O hummusie!

P1310390

Czym jest hummus?

Jest to „potrawa” zapożyczona z kuchni arabskiej, szczególnie popularna w krajach Bliskiego Wschodu.

Ostatnio jest o nim dosyć głośno i u nas – można go nawet dostać w popularnych supermarketach, ale uwaga! Gotowy hummus z plastikowego pojemnika odbiega od domowego! Jest naładowany sztucznymi składnikami i zdecydowanie nie można go nazwać zdrowym.

A w rzeczywistości hummus przygotowany samodzielnie taki jest!

Ale przejdźmy do przepisu, bo o samym hummusie możecie poczytać w internecie :)

P1310380

Czego potrzebujemy?

  • 3/4 szklanki pasty tahini – czyli pasty z ziaren sezamu, którą teoretycznie można kupić gotową w sklepach, ale ja robię ją sama. W dalszej części napiszę czego potrzebujemy do jej przygotowania i jak ją wykonać.
  • 1,5 szklanki cieciorki – może być z puszki, jednak ja preferuję suchą i sama ją gotuję. Ma wtedy o wiele lepszy i delikatniejszy smak
  • pół cytryny
  • 1/5 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować?


Po pierwsze – TAHINI!

Czego potrzebujemy?

  • szklanka sezamu
  • 1/5 szklanki oleju roślinnego (ja użyłam rzepakowego)

Jak przygotować?

Sezam wysypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy do momentu, aż się lekko zarumieni. Ważne, aby z prażeniem nie przedobrzyć, bo jeżeli upraży się za bardzo, będzie bardzo gorzki, przez co hummus też taki się stanie.

Uprażony sezam przesypujemy do blendera i.. blendujemy stopniowo dolewając olej, do momentu, aż uzyskamy gładką pastę.

I gotowe!

Teraz przechodzimy do hummusu!

P1310383


  • Najpierw musimy przygotować naszą cieciorkę. Sprawa jest prosta, jeżeli używamy tej gotowej z puszki. Jeżeli jednak wybieramy suchą, na początek musimy ją namoczyć w wodzie – około 5 godzin minimum. Najlepiej zostawić ją po prostu na noc w wodzie.
  • Namoczona cieciorka jest gotowa do gotowania – ja ją gotowałam około 40 minut. Musi być dosyć miękka.
  • Ugotowaną i ostudzoną cieciorkę wsypujemy do blendera dodając do niej pastę tahini, wyciśnięty sok z cytryny i wyciśnięty czosnek.
  • Wszystko blendujemy i stopniowo dolewamy zimną wodę.
  • Masę blendujemy do czasu, aż będzie w miarę gładka, w między czasie dodając oliwę z oliwek.
  • Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeżeli chcecie urozmaicić hummus, możecie dodać od razu inne przyprawy, takie jak słodką paprykę, paprykę chilli, zioła, chrzan itp.

Ja jednak preferuję delikatniejszy smak, a poza tym zawsze możemy go doprawić mocniej, jeżeli tylko mamy na to ochotę.

I mamy gotowy hummus!

Z czym to się je?

P1310389

  • Ja uwielbiam z warzywami, jako dip – z marchewką, z ogórkiem, z papryką
  • Jako pastę do kanapek
  • Z chlebkami pita
Jakie korzyści przyniesie jedzenie hummusu?

  • Cieciorka, która jest głównym składnikiem hummusu jest niesamowicie bogata w białko, błonnik, kwas foliowy i witaminę B2. Wspomaga odporność i układ nerwowy.
  • Badania udowadniają, że jej bogate właściwości odżywcze są skuteczne w profilaktyce przeciwnowotworowej, bo chronią komórki przez zmianami genetycznymi.
  • Hummus jest również bogaty w antyoksydanty, które jak powszechnie wiadomo, powodują spowolnienie działania wolnych rodników i zapobiegają procesom starzenia.
  • Dzięki dużej zawartości zdrowych tłuszczy hummus potrafi obniżać zły cholesterol oraz wspomaga działanie układu krwionośnego, stabilizując poziom tłuszczy.
  • Jest również bogaty w żelazo!

Innymi słowy – bomba prozdrowotna!

Jeśli nie próbowaliście –  koniecznie zróbcie test przepisu. Gwarantuję, że będziecie do niego wracać często :)

SMACZNEGO I NA ZDROWIE!

P1310157Ev :)

1 Response

Leave a Reply